Hogyan up grad-eld a fizimiskádat? Avagy, hogyan szépülnek manapság a férfiak.

hogyan-up-grad-eld-a-fizimiskadat-avagy-hogyan-szepulnek-manapsag-a-ferfiak
2019.05.07

Hogyan up grad-eld a fizimiskádat? Avagy, hogyan szépülnek manapság a férfiak.

Míg egy fodrászüzletben megcsap az ott megforduló nők pacsuli parfümének illata, addig egy barber shopban a vax és a szakáll olaj kellemes aromáját lehet érezni.

A mai világban már nincs olyan kifejezés, hogy gyógy- és élményfürdő, csak wellness és spa. Nem hallani olyat, hogy kondicionáló terem, csak olyat hogy gym vagy kondi. Hasonló képpen már kocsmát se nyit senki, csak drinkbar-t vagy pub-ot. Mikor először hallja az ember azt a kifejezést, hogy Barber Shop, talán azt gondolja „Már a fodrászatnak is van egy trendibb neve?!”. Pedig nem, ez nem egy „túlhypeolt” kifejezés a fodrászüzletre, ez valami teljesen más, egy értéket jelölő kifejezés.

Most biztosan azt gondolkozol, hogy mégis miben más egy barber shop, mint egy közönséges fodrászüzlet?

Csak olvass tovább és hamarosan megtudod!

 

Először is fontos megemlíteni, hogy már a középkorból is maradtak fenn írásos emlékek a borbélyok tevékenységéről, tehát régre nyúlik vissza a története.

Akkoriban még a borbélyok és a sebészek szerepköre teljesen egybeolvadt, nem úgy, mint manapság. Az oka arra vezethető vissza, hogy a borbélyok ügyesen bántak az éles vágóeszközökkel, hiszen rengeteg gyakorlatot szereztek hajvágás, borotválás közben, így kisebb műtéteket is elvégeztek. Bőrelváltozások korrigálása, foghúzás, olykor még amputáltak is, bár ez ritkábban fordult elő. Szolgáltatásaik főként a kozmetikumokra, tanácsadásra és a szépségápolásra terjedt ki, természetesen férfiak részére. Napjainkra az utóbbiakra csökkent a borbélyok tevékenységi köre.

 

Visszatérve a kérdésre, hogy miben is különbözik egy barber shop egy fodrászüzlettől, a válaszra talán már magad is rájöttél.

Míg egy fodrászüzletben megcsap az ott megforduló nők pacsuli parfümének illata és az asztalon tornyosulnak a női lapok, magazinok, katalógusok, addig egy barber shopban a vax és a szakáll olaj kellemes aromáját lehet érezni, valamint az asztalokon női kenceficés katalógusok helyett férfi lapok, talán még régi idők férfi folyóiratai is pihennek. Egy borbély szalon egyik sarkában sem találunk körmös asztalt, vagy kozmetikus széket, itt minden a férfiakról szól. A legtöbb üzletbe be se mehetnek nők. Egy fodrász tevékenységi köre kiterjed női, férfi és gyermek hajigazításra, egy borbély kizárólag férfiak hajának és arcszőrzetének a mestere.

 

Ahogy kis hazánkban is évről évre egyre több borbély szalon nyitja meg kapuit, előtérbe kerül a régi korok egyik meghatározó szereplője, a férfiak körében, a szakáll. Mára sokféleképpen lehet igazítani, formálni, nyírni, borotválni, igazi divattá nőtte ki magát. Köthető a bölcsességhez, ranghoz, szexuális teljesítményhez, megjelenéshez, születtek róla legendák, mítoszok, és komoly jelentése van egyes vallásokban is.

Réges-rég az ókori Egyiptomban a férfiak festették, göndörítették, de szerepet kapott az állszakáll is. Magyarországon a régi időkben, aki az úri körökhöz tartozott, és házas volt, annak előjoga volt szakállt növeszteni. Minden kornak megvolt a maga viselete, jelentése aszerint, hogy mit diktált az adott divat.

Ennek hagyományát szeretnénk megőrizni. Ezért is határoztunk úgy, hogy a város egyik legforgalmasabb helyén, a Corvinon, felavatunk egy ízig vérig hagyományőrző amcsi stílusú borbély szalont, a Corvin Barber-t. A régi idők ’Merican Style érzetét fogja kelteni sok minden más mellett például az, hogy cipőboxolásra is lesz lehetőség. Emellett az asztalon sörkorcsolya is várja majd a betérő vendégeket. Lesz apa-fia hajvágás is valamint ázsiai manikűr-pedikűrre is lehetőség nyílik.

 

Ami még fontos, hogy természetesen az állatbarát üzletek listáját fogja bővíteni, így még gazdi fizimiskáját up grade-elik, addig Bodri elnyújtózhat a kanapén.