Férfi szépségápolás - Hol a határ?

ferfi-szepsegapolas-hol-a-hatar
2019.05.07

Férfi szépségápolás - Hol a határ?

Napjainkban a legtöbb ember számára nem tűnik mindennapinak az a kifejezés, hogy „szépségápolás férfiaknak”, azonban a férfiak számára is éppoly fontos a szépségápolás, a higiénia és az ápoltság, mint a nők számára.

Nehéz a férfi szépségápolásról beszélni, hiszen régen dédanyáink és dédapáink idején a férfi szépségápolás szóba se jöhetett. Manapság pedig ebben a témában a férfiak gyakorlatilag két táborra oszlanak. Vannak, akik néha-néha valami jeles alkalom előtt elmennek fodrászhoz, még a szakállukból is vágatnak egy keveset. Otthon talán a szemöldöküket is kiszedik, ami már az orruk felett csaknem összenőtt, bár ez már feszegeti a személyes határaikat, és ha meg is csinálják, annak az az oka, hogy a feleségük már napok óta könyörög miatta. A másik tábor képviselői pedig azok a férfiak, akik elől lakattal kell elzárni a fürdőszobaszekrényt, mert képesek minden utcára lépés előtt 1 órát a tükör előtt tölteni.

Az előző bekezdésben leírtak talán többé kevésbé túlzásnak tűnhetnek, hiszen a 2 végletet mutatja be, viszont ténylegesen ez a szemlélet áll a legközelebb a valósághoz férfi szépségápolás témában. Ebben a cikkben az aranyközéputat fogjuk keresni: mi az, ami már túl sok és mi az, ami pengeélen táncol az ápoltság és az igénytelenség között. Valamint hogyan kerülhető el a 2 véglet.

Napjainkban a legtöbb ember számára nem tűnik mindennapinak az a kifejezés, hogy „szépségápolás férfiaknak”. Vannak, akiknek furcsa szájízt kelt, ez a számukra összeegyeztethetetlen, 2 egymást követő szó, aminek az eredménye legtöbbször a ledöbbentség és az értetlen arckifejezés. Talán a legtöbb férfi ezért is nem nyit a szóban forgó téma felé, vagy ami a legvalószínűbb, hogy félnek a társadalom ítélkezésétől, esetleg maguk is elítélik.

 

Barberek és barbárok

Azonban a férfiak számára is éppoly fontos a szépségápolás, a higiénia és az ápoltság, mint a nők számára. Hiszen miben különbözik egy férfi bőre egy nő bőrétől? Semmiben! Sőt, a férfiaknak például sokkal több a szőrzete. Míg egy nő a haján kívül nagyrészt mindenféle szőrzettől megszabadul a testén, egy férfi nem feltétlenül. A szakáll ápolása említésre méltóan fontos, hiszen az a férfi arcán található. Tisztán kell tartani, különféle szakál olajokkal kell ápolni és fésülni, valamint vágni is kell, hogy ne keltsen olyan hatást, mint egy elhanyagolt szalmakazal. Amennyiben nincs kedved saját magadnak karbantartani a szakállad, számtalan Barber Shop létezik, ahol igényes munkát végző szakemberek dolgoznak. Manapság teljesen elfogadott ilyen helyre járni a férfiaknak.  Aki pedig a puha, szőrtelen archoz ragaszkodik, annak rendszeresen borotválnia kell az arcszőrzetét, ami kisebb nagyobb kellemetlenségekkel jár, főleg ha érzékeny az adott férfi bőre. Nem ciki különféle arckrémeket, hidratáló krémeket használni, Te is jobban fogod érezni magad, ha nincs kisebesedve és kiszáradva a bőröd.

 

Haj vagy „hajj”?

Sokféle hajviselet létezik már férfiaknak is. Van, aki rövid hajat vágat, hogy ne kelljen vele sokat macerálni, viszont egyre több férfi visel hosszabb hajat, mint a Gerard Butler féle középhosszú hajviselet, de nem ritka a Jason Momoa féle hosszú hajkorona se. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy az ilyen stílusú hajat bizony karban is kell tartani, hisz nincs is annál rosszabb látvány, amikor egy alapjában véve jóképű, sármos férfi haja zsíros vagy korpás. Elég illúzióromboló, nem? 3-4 naponta a hajtípusnak megfelelő samponnal alaposan mosni kell, hosszabb hajnál hajpakolást is érdemes beiktatni a fürdőszobai rituáléba, ha pedig önálló életet él a hajad: száll, össze vissza áll, akkor hajhab, vaksz használata is ajánlott. Ahogy azt az előző témánál is említettem Barber Shopba járni nem ciki, sőt, manapság menő. Rengetegen posztolják a közösségi oldalakon is, éppen melyik Barber-be jártak. Itt tanácsokat is szívesen adnak neked, milyen típusú a hajad és mit használj rá, hogy ápolt legyen. Persze ezt is túlzásba lehet vinni, mint minden mást. Minnyájunknak van legalább egy olyan barátja, akiknek mindig olyan a haja, mintha épp a szalonból lépett volna ki és annyi rajta a zselé és a lakk, hogy gyakorlatilag bukósisakként funkcionál. Ez se biztos, hogy a legjobb megoldás, olyan hatást kelthet egy nőnél, mint egy agyonsminkelt nő egy férfi szemében.

 

Mit lát meg a nő először?

Gondoljunk csak bele, mit néz egy nő az első találkozáskor egy férfin? Az arcát? A testét? Netán a frissen belőtt séróját? Aki ezek között vacillált, azt sajnos el kell, hogy szomorítsam. Nem, egy érett nő nem ezeket nézi meg elsőként. A nők csaknem háromnegyede, legelőször a férfiak kezét csekkolja le és azon belül is a körmét, hogy ápolt és tiszta e vagy sem. Egy igényes nőnél döntő tényező lehet a köröm ápoltsága vagy elhanyagoltsága. Azonban ez nem azt jelenti, hogy ha egy nővel már leegyeztetett randid van, akkor kell nekiállni polírozógéppel az elefántkarmoknak. A köröm is folyamatos ápolást igényel. Nem gáz elmenni egyszer-egyszer egy manikűröshöz, az igényes végtagok kedvéért, de ha valami oknál fogva mégis szörnyű megaláztatásnak ítéled meg ezt az opciót, más, házi módszerek is léteznek, mint például a méz, a citromlé vagy a barátnőd kézkréme, természetesen a körömcsipesz és a körömkefe használata mellett.

 

Szolihuszárok

Sokan elítélik a „szoli srácokat”. Azonban, ha belegondol az ember, ezt is lehet módjával és elvetemült módon is csinálni. Amennyiben valaki igencsak fehérbőrű, annak nem árt, sőt érdemes elmenni szoláriumba egy pár alkalommal, nyár előtt, mielőtt elkezd égetően sütni a nap. Hiszen nem hinném, hogy bárki is szeret rákvörösre égni. Bizonyára mindannyiunk járt már úgy, hogy csak kiment a kertbe füvet nyírni, vagy átsétált a 3 utcával arrébb lakó barátjához egy szál trikóban és mire visszaért és kényelembe helyezte volna magát a TV előtt, rájött, hogy a fehér trikó akkor is rajta marad, ha már rég levette. Ennek fejében érdemes átgondolni a szolárium használatát. No, ez nem azt jelenti, hogy le kell költözni a legközelebbi szolárium stúdióba és valamelyik gépbe kell még aludni is. Nem szabad túlzásba vinni ezt se. Lehet ésszel is csinálni, a legtöbb szoláriumban nagyon segítőkészek az ott dolgozók, szívesen adnak útbaigazítást, hogyan használd a gépeket, valamint segítséget nyújtanak abban is, hány percre szabad befeküdnöd a bőrtónusodhoz mérten. Ezen kívül, létezik rengeteg barnulást elősegít készítmény. Szoláriumkrémek, karotinos teák, vitaminok. Azonban, ha drágállod ezeket a termékeket (tényleg nem a legolcsóbbak) rágcsálj el minden nap tízóraira egy sárgarépát vagy köretnek válassz édesburgonyát. A sárgarépa a karotinszükségleted 75%-át, míg az édesburgonya több mint 100%-át fedezi. A karotin elősegíti a barnulás folyamatát.

 

Te viseld a parfümöt, ne a parfüm téged!

Sok férfi hiszi azt, hogy a parfüm szappanal, vagy legalább a dezodorral egyenrangú. Pedig se nem szappan, se nem dezodor. A parfüm az parfüm. Nincs is annál rosszabb mikor reggel mész a tömött buszon és felszáll egy pacsuli „illatfelhő”. Ellenérzést vált ki az emberekből, hiszen émelyítő. A parfüm szakszerű használata egyszerű: engedd, hogy a parfüm kölcsönhatásba lépjen a tested természetes illatával, ne pedig megölje azt. Ha szeretnéd, hogy egész nap kitartson a parfümöd illata, válaszd EDP (Eau De Parfum) parfümöt. Ezek a drágább kategóriás parfümök. Amennyiben nem szeretnél sokat költeni parfümre, válassz EUT (Eau De Toilette) parfümöt. Ezeknek bár nincs olyan hosszantartó hatásuk, mint az EDP cimkéseknek, viszont találsz ezekből is számodra megfelelő illatot és árérték arányban is jók.

 

 

Tehát egyaltalán nem gáz az ápoltság férfiak körében sem, nem leszel attól kevésbé férfi, hogy adsz a megjelenésedre, elmész Barber Shopba vagy szoláriumba, rendben tartod a körmöd, magadra kensz néhány kenceficét, esetleg bevásárlásnál nem az első sampont veszed le a polcról, hanem megnézel még kettőt, hármat. Mint jó párszor a témák boncolgatásánál is említettem, semmit sem szabad túlzásba vinni, de elhanyagolni sem szabad magad. Tartani kell az aranyközéputat.